Zorgeloos wonen met het PKVW

Wie zorgeloos wil wonen, neemt natuurlijk voorzorgsmaatregelen. Maar welke precies? Gelukkig is het het Politiekeurmerk Veilig Wonen®, kortweg PKVW, dat kort en krachtig de belangrijkste zaken op een rijtje zet.


De vier belangrijkste punten zijn: goede sloten, een werkende buitenlamp aan de gevel, niet teveel en te hoog tuingroen en een rookmelder op elke slaapverdieping. Zo eenvoudig is het. Natuurlijk moet u wel weten waaraan de materialen die u gebruikt, moeten voldoen. Hiervoor kunt u de hulp inroepen van een PKVW-erkend beveiligingsbedrijf. Deze bedrijven adviseren volgens de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Voor een bedrijf in uw buurt kijkt u op hier.

Als u handig bent, kunt u natuurlijk zelf de nodige werkzaamheden verrichten. Wel moet uw woning worden gecontroleerd door een PKVW-bedrijf om in aanmerking te komen voor het certificaat 'Veilige Woning'. De meeste verzekeraars geven een premiekorting op uw inboedelverzekering als u dit certificaat kunt overleggen.


Registreren

Als er ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch wordt ingebroken, is het handig om duidelijk op papier te hebben welke kostbare zaken u in huis had. De ervaring leert dat weinig mensen na een inbraak precies kunnen opgeven wat er is gestolen. Speciaal hiervoor heeft de politie een registratiekaart ontwikkeld, die u hier kunt downloaden.

Op deze kaart kunt u de voornaamste gegevens noteren, zoals bijvoorbeeld merk, type of serienummer. Kunt u het serienummer niet vinden? Kijk dan even op het garantiebewijs. En als u toch bezig bent, noteer dan ook direct de nummers van uw paspoort en rijbewijs.


Kostbaarheden

Heeft u bezittingen die zeer waardevol en/of onvervangbaar zijn? Maak er dan ook een foto van. Dit geldt vooral voor unieke voorwerpen die geen merkteken of nummer hebben, zoals antiek en kunstvoorwerpen.

Voor dergelijke kostbaarheden is er trouwens de speciale Registratiekaart Bijzondere Bezittingen. U download deze kaart hier.


Merken

U kunt uw kostbare voorwerpen ook merken om de kans op diefstal nog verder te verkleinen. Dat doet u door eenvoudig uw postcode en uw huisnummer erop te zetten. Zorg er wel voor dat u dit niet noteert op een los onderdeel! Heeft u een reeds gemerkt voorwerp of bent u net verhuisd? Zet dan een kruis (X) achter de oude markering en zet de nieuwe erachter, dus 1234 AB X 5678 CD. Merk uw paspoort of rijbewijs niet, daarmee zou u het ongeldig maken!


Computer

Als uw laptop of pc wordt gestolen, is het vaak erger dat u alle bestanden van uw harde schijf kwijt bent dan de computer zelf. Maak dus regelmatig een back up, bijvoorbeeld op DVD of op een externe harde schijf. Ook is het mogelijk om online een back up te maken. Dit is nog veiliger.


Aangifte

Als er bij u wordt ingebroken, doe dan zo snel mogelijk aangifte op het politiebureau. Neem uw ingevulde registratiekaart(en) meteen mee. Zonder uw aangifte en de beschrijving van de vermiste spullen kan de politie niets doen.


Extra informatie

Meer informatie vindt u op www.politiekeurmerk.nl en op www.infopolitie.nl bij het onderwerp Preventie.