Huis kopen of huren?

Een huis kopen of huren, wat is op dit moment de beste keuze? Veel mensen stellen zichzelf deze vraag. Enerzijds lonken de lage huizenprijzen en de lage hypotheekrente. Anderzijds weet niemand of huizenprijzen in de toekomst zullen dalen. Wat wel vaststaat, is dat huren alleen maar duurder wordt. En dat u, als u huurt, geen vermogen opbouwt in uw woning.


Maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij de keuze van wel of niet kopen. Ook uw leeftijd, uw inkomen, de samenstelling van uw huishouden en uw toekomstplannen zijn van belang. Daarom is het verstandig om een planning voor de langere termijn te maken voordat u een keuze maakt.


Kopen, de voor-en nadelen

Als u een huis koopt, bouwt u vermogen op. Verder mag u de hypotheekrente van een annuïtaire of lineaire hypotheek aftrekken van uw inkomen, waardoor u belastingvoordeel heeft. En afhankelijk van de rentevaste periode die u kiest heeft u voor langere tijd dezelfde hypotheeklasten.


Een eigen huis geeft u ook de mogelijkheid om het helemaal naar uw eigen wensen te verbouwen. En omdat u uw huis in 30 jaar aflost, zijn uw woonlasten na die tijd veel lager.


Uiteraard zijn er ook nadelen als u koopt. U heeft meer kosten omdat u als huiseigenaar extra belastingen moet betalen en aanvullende verzekeringen moet afsluiten. Verder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud, wat de nodige extra kosten met zich meebrengt.


Huren, de voor- en nadelen

Als u huurt, bent u niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Dat scheelt tijd en geld. En als u wilt verhuizen, kan dat snel omdat uw opzegtermijn hooguit een paar maanden is. Ook zal uw vermogen niet afnemen door krimp van de woningmarkt.


Daar staat tegenover dat u geen vermogen opbouwt in uw huis. Verder moet u rekening houden met een jaarlijkse verhoging van de huurprijs. En de woning verbouwen naar eigen inzicht kan niet zonder dat de verhuurder hiervoor toestemming geeft.

Wij helpen u graag bij uw keuze


Of u moet kopen of huren hangt dus af van veel factoren en is altijd een persoonlijke keuze. Wij helpen u graag om de zaken op een rij te zetten. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.