Huis kopen: steeds meer eigen geld meenemen

Wie een eigen huis wil kopen, moet steeds meer eigen geld meenemen. Mag u nu nog maximaal 105 procent van de koopsom lenen, dit percentage wordt elk jaar met een procent verminderd en bedraagt in 2018 nog maximaal 100 procent. Er gaan zelfs stemmen op om de maximale hypotheek tot 80 procent van de koopsom te beperken.


Het gevolg van deze maatregelen is dat u -steeds meer- eigen geld moet meenemen als u een huis wilt kopen. Alleen al de overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de koopprijs en dan moet u ook nog notariskosten en hypotheek(advies)kosten betalen. Om nog maar te zwijgen over de kosten van de verhuizing zelf en de eventuele kosten om uw nieuwe huis te verbouwen, op te frissen en in te richten.


Nadelen én voordelen

Het grootste nadeel van eigen geld inbrengen is dat u minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Ook kan de overwaarde van uw huis toenemen door de inbreng van eigen geld. Als u later wilt verhuizen, verwacht de belastingdienst dat u deze overwaarde weer investeert in uw nieuwe huis. Doet u dat niet, dan heeft dit fiscale gevolgen.


Maar het -deels- zelf financieren van uw huis ook heeft ook voordelen. Uw schuld is kleiner, uw maandlasten zijn lager en de kans op restschuld neemt af. Verder is de spaarrente op dit moment zo laag dat uw vermogen op een spaarrekening eerder minder waard wordt dan meer. Investeren is dan een goede keuze, helemaal nu de hypotheekrente aanzienlijk hoger is dan de spaarrente.


Vertrouwde specialist aan uw zijde

Het kopen van een huis was altijd al een bijzondere gebeurtenis en is er door alle wettelijke veranderingen in de afgelopen jaren niet eenvoudiger op geworden. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u gedurende zo’n proces graag een vertrouwde specialist aan u zijde wilt. Een specialist met verstand van zaken die zich kan inleven in uw situatie. Neem daarom gerust contact op om eens een vrijblijvende afspraak te maken.